Dětské pěvecké sbory nadchly Vyškovany

01.10.2005 00:00

Vyškovský zpravodaj 10/2005
Jitka Wohlgemuthová

    Současně se Dny evropského dědictví se konal ve Vyškově první mezinárodní festival dětských pěveckých sborů ZpívejFest 2005. Děti vystoupily postupně v kostele Nanebevzetí Panny Marie, v nově zrekonstruovaném hřbitovním kostele, v kapli sv. Anny, v bývalé synagoze a v kostele Nejsvětější Trojice v Dědicích. Na závěr festivalu v sobotu 10. září zazpívaly sbory společně na Masarykově náměstí.
    Všechny koncerty se setkaly s velikým zájmem veřejnosti a živá vystoupení všech účastníků ocenili diváci bouřlivými potlesky. Repertoár dětských pěveckých sborů byl neobyčejně pestrý a široký, od lidových písní jednotlivých regionů až po náročné vokální skladby světoznámých autorů. Vyškovany velmi zaujaly zejména koncerty slovenského pěveckého sboru Pro Musica z Michalovců, z nichž první okořenil dokonce taneční výstup. Slovenské folklórní tance, mezi nimi i nefalšovaný čardáš, rozproudily krev nejednoho návštěvníka ve skvělé akustice hřbitovního kostela. 
    Ani ostatní dětské pěvecké sbory však nezůstávaly pozadu. Domácí barvy hájil Motýlek, jehož koncert celý festival zahajoval. Za vynikající zážitek poděkovali návštěvníci vyškovského farního kostela, který byl zaplněn do posledního místečka, dlouhým potleskem. Polský sbor státní umělecké školy Frederyka Chopina z Jaroslawi zase nadchnul obyvatele Dědic svým koncertem v kostele Nejsvětější Trojice a neopakovatelnou festivalovou atmosféru si pochvaloval i virovitický sbor ze základní školy Vladimira Nazora.
    „Myšlenka uspořádat mezinárodní festival dětských sborů ve Vyškově společně s našimi partnerskými městy přispěla ke vzájemné spolupráci a obohatila všechny zúčastněné o nově navázaná přátelství a zajímavé zkušenosti,“ zdůraznil na závěr festivalu starosta Vyškova Petr Hájek.